Enzym lipoxygenáza v zrnu obilnin ve vztahu k látkám s antioxidačním potenciálem – Lada Hallmanová
Lada Hallmanová
Bachelor's thesis
Enzym lipoxygenáza v zrnu obilnin ve vztahu k látkám s antioxidačním potenciálem
The enzyme lipoxygenase in cereal grains in relation to substances with antioxidant potential
Abstract:
Obiloviny mají v lidské stravě nezastupitelnou úlohu. Jedná se o důležitý zdroj energie, vlákniny a bílkovin. Kromě poskytování základních živin (sacharidy, bílkoviny) jsou využívány také jako zdroj mikronutrientů (karotenoidy, fenolové látky, mastné kyseliny a tokoferoly), proti kterým působí enzym lipoxygenáza. Enzym lipoxygenáza je enzymatická proteinová látka, která se vyskytuje v zrnech obilnin …moreAbstract:
Cereals have a vital role in the human diet. It is an important source of energy, fibre and protein. In addition to providing essential nutrients (carbohydrates, protein), they are also used as a source of micronutrients (carotenoids, phenolic substances, fatty acids and tocopherols), which are counteracted by the enzyme lipoxygenase. The enzyme lipoxygenase is an enzymatic protein substance found …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 22. 5. 2023
- Supervisor: Ing. Luboš Paznocht, Ph.D.
- Reader: Markéta Houdková, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
HALLMANOVÁ, Lada. \textit{Enzym lipoxygenáza v~zrnu obilnin ve vztahu k~látkám s~antioxidačním potenciálem}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/u2l19e/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Theses on a related topic
- No theses on a related topic available.
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights