Iva TRATSCHKE

Bakalářská práce

Možnosti stravování nemocných celiakií

Meals celiac disease patients
Anotace:
Celiakie (celiakální sprue, glutenová enteropatie), je společné označení pro celosvětově rozšířené onemocnění postihující děti i dospělé. Jedná se o hereditární autoimunitní onemocnění vyvolané nesnášenlivostí lepku (glutenu). Lepek je obilná bílkovina, kterou nalezneme v potravinách či výrobcích složených z pšenice, ječmene, žita a ovsa. U jedinců s genetickou predispozicí dochází vlivem konzumace …více
Abstract:
Celiac disease (celiac sprue, gluten enteropathy) is a common name for a widespread disease worldwide affecting both children and adults. It is a hereditary autoimmune disease caused by intolerance to gluten. Gluten is a grain protein that can be found in food or products consisting of wheat, barley, rye and oats. In individuals with a genetic predisposition is due to the consumption of foods containing …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 27. 4. 2012
Zveřejnit od: 27. 4. 2012

Obhajoba závěrečné práce

  • Vedoucí: MUDr. Jana Povová

Citační záznam

Jak správně citovat práci

TRATSCHKE, Iva. Možnosti stravování nemocných celiakií. Ostrava, 2012. bakalářská práce (Bc.). OSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ. Lékařská fakulta

Plný text práce

Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 27.4.2012

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • Soubory jsou od 27. 4. 2012 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty, autentizovaným studentům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: OSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ, Lékařská fakulta

OSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ

Lékařská fakulta

Bakalářský studijní program / obor:
Veřejné zdravotnictví / Ochrana veřejného zdraví

Práce na příbuzné téma