Senzoricky aktivní látky v mase českého strakatého skotu – Ing. Jana Fořtová
Ing. Jana Fořtová
Disertační práce
Senzoricky aktivní látky v mase českého strakatého skotu
Sensory active compounds in meat of the Czech Fleckvieh cattle
Anotace:
Předmětem této studie bylo na základě tří experimentů analyzovat významné vlivy, které ovlivňují senzoricky aktivní látky v mase českého strakatého skotu. Mezi tyto významné vlivy patří svalová partie, pohlaví, krmná dávka a výsledný obsah tuku v mase. Zjištěné poznatky o preferencích spotřebitelů by mohly přispět ke stabilizaci spotřeby masa českého strakatého skotu. První fází práce byl výkrmový …víceAnotace:
rekvence detekce byl u hexanalu, nonanalu, (E)2-nonenalu, (E,E) 2,4-nonadienalu, heptanalu a methylesteru kyseliny máselné. Nejčastější vůně byly typická vůně masa (masová, pečená, kořeněná, kouřová, smažená), tak i ovocné a stájové vůně. Nejčetnější frekvence detekce byly zaznamenány v mase zvířat krmených lupinou, která měla nejintenzivnější vůni petroleje. Tyto výsledky jsou zřejmě první, které …víceAbstract:
The aim of this study was to analyze the significant effects of sensory active substances in the meat of Czech spotted cattle on the basis of three experiments. These significant effects include muscle part, sex, protein source in the feeding ration and the resulting fat content of the meat. The findings on consumer preferences could be used to stabilise the consumption of beef from the national breed …víceAbstract:
d towards elucidating the mechanism causing the differences in texture when white lupin is fed in the ration of fattened cattle. The protein source influenced the flavour profile of the grilled meat. The 22 most significant substances were listed, with the highest average frequency of detection for hexanal, nonanal, (E) 2-nonenal, (E, E) 2,4-nonadienal, heptanal and butanoic acid,2-methyl ester. The …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 9. 12. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D.
- Oponent: Luděk Bartoň, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
FOŘTOVÁ, Jana. \textit{Senzoricky aktivní látky v mase českého strakatého skotu}. Online. Disertační práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2022. Dostupné z: https://theses.cz/id/ulsi2h/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůDoktorský studijní program:
Zemědělská chemie
Práce na příbuzné téma
-
Social Class and Consumer Preferences: Case Study of Czech Consumers
Daana Tumanova -
The impact of social media on consumer behavior: A study of young adults
Salih Demirkiran -
Zákaznická studie vozu ve společnosti ŠKODA AUTO a.s.
Jaroslav Libich -
Zákaznická studie vozu ve společnosti ŠKODA AUTO a.s.
Anna Erbenová -
Zákaznická studie vozu ve společnosti ŠKODA AUTO a.s.
Jaroslav Libich -
Interpretace online spotřebitelského chování z perspektivy neurovědy o spotřebiteli - mezigenerační studie
Anida Krajina
Název
Vložil
Vloženo
Práva