Senzoricky aktivní látky v mase českého strakatého skotu – Ing. Jana Fořtová
Ing. Jana Fořtová
Doctoral thesis
Senzoricky aktivní látky v mase českého strakatého skotu
Sensory active compounds in meat of the Czech Fleckvieh cattle
Abstract:
Předmětem této studie bylo na základě tří experimentů analyzovat významné vlivy, které ovlivňují senzoricky aktivní látky v mase českého strakatého skotu. Mezi tyto významné vlivy patří svalová partie, pohlaví, krmná dávka a výsledný obsah tuku v mase. Zjištěné poznatky o preferencích spotřebitelů by mohly přispět ke stabilizaci spotřeby masa českého strakatého skotu. První fází práce byl výkrmový …moreAbstract:
rekvence detekce byl u hexanalu, nonanalu, (E)2-nonenalu, (E,E) 2,4-nonadienalu, heptanalu a methylesteru kyseliny máselné. Nejčastější vůně byly typická vůně masa (masová, pečená, kořeněná, kouřová, smažená), tak i ovocné a stájové vůně. Nejčetnější frekvence detekce byly zaznamenány v mase zvířat krmených lupinou, která měla nejintenzivnější vůni petroleje. Tyto výsledky jsou zřejmě první, které …moreAbstract:
The aim of this study was to analyze the significant effects of sensory active substances in the meat of Czech spotted cattle on the basis of three experiments. These significant effects include muscle part, sex, protein source in the feeding ration and the resulting fat content of the meat. The findings on consumer preferences could be used to stabilise the consumption of beef from the national breed …moreAbstract:
d towards elucidating the mechanism causing the differences in texture when white lupin is fed in the ration of fattened cattle. The protein source influenced the flavour profile of the grilled meat. The 22 most significant substances were listed, with the highest average frequency of detection for hexanal, nonanal, (E) 2-nonenal, (E, E) 2,4-nonadienal, heptanal and butanoic acid,2-methyl ester. The …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 9. 12. 2022
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D.
- Reader: Luděk Bartoň, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
FOŘTOVÁ, Jana. \textit{Senzoricky aktivní látky v mase českého strakatého skotu}. Online. Doctoral theses, Dissertations. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2022. Available from: https://theses.cz/id/ulsi2h/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesDoctoral programme:
Agricultural Chemistry
Theses on a related topic
-
Social Class and Consumer Preferences: Case Study of Czech Consumers
Daana Tumanova -
The impact of social media on consumer behavior: A study of young adults
Salih Demirkiran -
Zákaznická studie vozu ve společnosti ŠKODA AUTO a.s.
Jaroslav Libich -
Zákaznická studie vozu ve společnosti ŠKODA AUTO a.s.
Jaroslav Libich -
Zákaznická studie vozu ve společnosti ŠKODA AUTO a.s.
Anna Erbenová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights