Výroba, využití a možné zdravotní benefity netradičních druhů olejů – Dáša Jiroušová
Dáša Jiroušová
Bachelor's thesis
Výroba, využití a možné zdravotní benefity netradičních druhů olejů
Production, utilization and possible health benefits of non-traditional types of oils
Abstract:
Bakalářská práce se obecně zabývá složením rostlinných olejů, jejich výrobou a legislativními požadavky vztahujícími se k této problematice. Zaměřuje se na osmvybraných netradičních druhů olejů získaných lisováním za studena – lněný, konopný, makový, světlicový, dýňový, avokádový, vinný a sezamový, u kterých je popsáno jejichsložení mastných kyselin a obsah biologicky aktivních látek. Všechny vybrané …moreAbstract:
The Bachelor’s thesis deals with the composition of vegetable oils, their production and legislative requirements related to this issue. It focuses on eight selected non-traditional types of cold pressed oils - flaxseed, hemp, poppy, safflower, pumpkin,avocado, grape and sesame. It describes their fatty acid composition and the content of biologically active compounds. All selected oils are characteristic …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 25. 4. 2019
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Radka Daňková, Ph.D.
- Reader: Barbora Popelková, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
JIROUŠOVÁ, Dáša. \textit{Výroba, využití a~možné zdravotní benefity netradičních druhů olejů}. Online. Bachelor's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2019. Available from: https://theses.cz/id/usccy0/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology
Theses on a related topic
-
Enzymatic hydrolysis of vegetable oils in supercritical carbon dioxide and analysis of fatty acid profile in the reaction product
Ondřej Pleskač -
Study of the fatty acid profile of microorganisms and their potential application
Lucia Gharwalová -
Studium adipocytárního proteinu vázajícího mastné kyseliny (AFABP) v metabolismu lipidů a jeho klinický význam
Michal Karpíšek