Vztah parametrů pekařské kvality pšenice a metabolitů v 1H NMR spektru – Bc. Anna Tomšů
Bc. Anna Tomšů
Master's thesis
Vztah parametrů pekařské kvality pšenice a metabolitů v 1H NMR spektru
Relation of bakery quality parameters of wheat and metabolites in 1H NMR spectrum
Abstract:
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu vztahu mezi pekařskou kvalitou pšenice a jejími metabolickými profily, zjištěnými pomocí 1H NMR spektroskopie. Práce představuje přehled současných znalostí o složení a vlastnostech pšenice, včetně jejího významu pro lidskou stravu a zemědělství. Zvláštní důraz je kladen na porovnání tradičních a moderních odrůd pšenice v rámci jejich biochemických charakteristik …moreAbstract:
Thesis focuses on the analysis of the relationship between the baking quality of wheat and it's metabolic profiles as determined by 1H NMR spectroscopy. The thesis presents an overview of the current knowledge on the composition and properties of wheat, including it's importance for human nutrition and agriculture. Particular emphasis is placed on the comparison of traditional and modern wheat varieties …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 4. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 24. 5. 2024
- Supervisor: Ing. Ing. Lucie Jurkaninová, Ph.D.
- Reader: Iva Kučerová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
TOMŠŮ, Anna. \textit{Vztah parametrů pekařské kvality pšenice a~metabolitů v~1H NMR spektru}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Available from: https://theses.cz/id/v7k5kf/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Evaluation of nutritional quality of tropical and temperate forages
Agnes Josylyn Komey -
Kvalita surovin pro pekařskou výrobu
Aneta BRABENCOVÁ -
Kvalita pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců
Veronika Zigmundová -
Mikrobiologická kvalita sušených pekařských směsí
Blanka GONDOVÁ -
Vliv chemického složení a technologické kvality zrna pšenic s barevným perikarpem na kvalitu pekárenských výrobků
Šárka Kubová -
Kvalita jemného pečiva ovlivněná vlákninou
Kristýna Stávková -
Kvalita toustových chlebů ovlivněná vlákninou
Klára Premusová -
Vliv silic na výrobu a kvalitu pekařských výrobků
Kateřina Polcová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights