Anastázie Paclová
Bachelor's thesis
Škrob ve výživě člověka
Starch in human nutrition
Abstract:
Tato bakalářská práce popisuje význam a celkovou roli škrobu ve výživě člověka. Na začátku práce jsou shrnuté všeobecné znalosti o chemickém složení a struktuře škrobu, kde je popsán odlišný obsah – poměr amylózy a amylopektinu ve škrobu z hlediska různého botanického původu, kdy za normálních podmínek převažuje amylóza nad amylopektinem. Zároveň jsou ale zmíněny již existující mutantní genotypy různých …moreAbstract:
This bachelor thesis describes the importance and overall role of starch in human nutrition. In the first part, the main focus is on the overall knowledge of the chemical composition and structure of starch; it also describes how the content differs - the ratio of amylose and amylopectin in starch caused by different botanical origins; under normal conditions, amylose prevails over amylopectin in most …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 22. 4. 2018
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Vladimír Plachý, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PACLOVÁ, Anastázie. \textit{Škrob ve výživě člověka}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2018. Available from: https://theses.cz/id/v8l2rp/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Nutriční hodnoty tradičních evropských kuchyní
Vladislav Vondrášek -
Glykemický index potravin a jeho stanovení
Aneta Špiláčková -
Glykemický index a jeho využití ve sportu
Vendula Gajdová -
Glykemický index potravin a jeho aplikace a omezení
Markéta Školoutová -
Glykemický index potravin
Gabriela Knosová -
Vliv glykemického indexu potravin na glykémii člověka
Anna Šafránková -
Sacharidy v stravovaní súčasného človeka
Nika Uhrinová -
Využití extruze k přípravě amyloso-lipidových komplexů s vyšším obsahem rezistentního škrobu
Milena Kostennikova
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights