Stanovení obsahu silic pomocí infračervené (FT-NIR) spektroskopie – Eva Sedlaříková
Eva Sedlaříková
Bachelor's thesis
Stanovení obsahu silic pomocí infračervené (FT-NIR) spektroskopie
Determination of essential oil content by infrared (FT-NIR) spectroscopy
Abstract:
Bakalářská práce se v literární části věnuje použití kmínu kořenného jako koření, dále je zde popsán samotný kmín kořenný (Carum carvi L.), silice a vybrané metody ke stanovení obsahu silic. V experimentální části se práce věnuje stanovení čistoty, obsahu sušiny a hmotnosti tisíce semen u kmínu kořenného, dále stanovení silic a jejich složení. Při stanovení silic v kmínu kořenném se sleduje především …moreAbstract:
The bachelor thesis is devoted to the use of caraway root as a spice in the literature part, then the caraway itself (Carum carvi L.), essential oils and selected methods for the determination of essential oil content are described. The experimental part of the thesis deals with the determination of purity, dry matter content and weight per thousand seeds of caraway, as well as the determination …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 5. 5. 2022
Thesis defence
- Date of defence: 7. 6. 2022
- Supervisor: Ing. Helena Pluháčková, Ph.D.
- Reader: Alena Saláková, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
SEDLAŘÍKOVÁ, Eva. \textit{Stanovení obsahu silic pomocí infračervené (FT-NIR) spektroskopie}. Online. Bachelor's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2022. Available from: https://theses.cz/id/vkt71z/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology