Bc. Michal Hagara

Bachelor's thesis

Historicko-etymologická analýza české a ukrajinské kuchyně

Historical and etymological analysis of Czech and Ukrainian cuisine
Abstract:
Předkládaná bakalářská diplomová práce se zabývá českou a ukrajinskou národní kuchyní z hlediska historicko-lingvistického. V první části jsou rozebírány počátky Slovanů, staroslovanské kultury, způsob hospodaření a života (obydlí) Slovanů, rovněž tak se zabýváme svátky ve spojení s hostinou. Další část přibližuje vývoj jednotlivých národních kuchyní, tzn. české a ukrajinské. Poslední praktická část …more
Abstract:
The bachelor thesis deals with Czech and Ukrainian national cuisine from the historical and linguistic point of view. In the first part, the origins of Slavs are discussed as well as the cultures of the early Slavs, their ways of agriculture and living (dwellings). Various holidays in connection with feasts are also dealt with. The next part sheds light on the evolution of both previously mentioned …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 6. 5. 2015

Thesis defence

  • Date of defence: 23. 6. 2015
  • Supervisor: Mgr. Monika Ševečková, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta