Využití NIR spektroskopie k hodnocení základních látkových složek potravin – Adam Ovesný
Adam Ovesný
Bachelor's thesis
Využití NIR spektroskopie k hodnocení základních látkových složek potravin
Use of NIR sectroscopy as the means of evaluation of basic food compounds
Abstract:
Bakalářská práce je zaměřena na využití NIR spektroskopie k hodnocení látkového složení potravin. Nejprve byly rozděleny a charakterizovány základní složky potravin, které jsou významné z hlediska nutriční a potravinářské praxe a jsou zároveň velmi často měřenými složkami potravin pomocí NIR spektroskopie. Dále byly popsány principy infračervené spektroskopie, podrobněji pak metoda NIR spektroskopie …moreAbstract:
The thesis is focused on use of NIR spectroscopy as a means of evaluation of substance compounds of food. Initially, the thesis contains basic determination and characterization of the main food compounds, which are significant from the nutritional practice point of view, by which they become a frequent object of NIR spectroscopy measuring. Furthemore, the thesis closely describes principles of NIR …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 7. 5. 2018
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Petr Šnurkovič, Ph.D. DiS.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
OVESNÝ, Adam. \textit{Využití NIR spektroskopie k~hodnocení základních látkových složek potravin} [online]. Brno, 2018 [cit. 2023-06-04]. Available from: https://theses.cz/id/w08e8m/. Bachelor's thesis. Mendelova univerzita v Brně, Faculty of Horticulture. Thesis supervisor Ing. Petr Šnurkovič, Ph.D. DiS.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendel University in Brno
Faculty of HorticultureBachelor programme / field:
Horticulture / Quality of plant food sources
Theses on a related topic
-
Korekce kalibračních modelů spektroskopie laserem indukovaného plazmatu při změně ablačních energií
Tomáš Dvořák -
Hodnocení změn při dozrávání a skladování ovoce s využitím metod NIR spektroskopie
Petr Šnurkovič -
Využití separačních metod a NIR spektroskopie ke stanovení kvality řepky olejné
Lenka ENDLOVÁ -
Kvantifikace minerálního složení hornin pomocí Ramanovy spektroskopie
Zuzana Pěgřimočová -
Porovnání technologií kompostování biologicky rozložitelných odpadů z hlediska zralosti kompostu metodou blízké infračervené spektroskopie
Olga Křížová -
Využití spektroskopie v blízké infračervené oblasti ke sledování skladby mastných kyselin v řepce olejné
Tereza KŘESINOVÁ -
Stanovení vybraných farmaceuticky aktivních látek metodou infračervené spektroskopie
Jiří KAREŠ -
Možnosti využití NIR spektroskopie pro stanovení vybraných parametrů u brambor
Alena Balarinová