Vliv vnějšího prostředí na produkci histaminu kmenem Enterobacter aerogenes CCM 2531 – Ing. Pavlína KLČOVSKÁ
Ing. Pavlína KLČOVSKÁ
Diplomová práce
Vliv vnějšího prostředí na produkci histaminu kmenem Enterobacter aerogenes CCM 2531
Effect of some factors on histamine production of Enterobacter aerogenes CCM 2531
Anotace:
Biogenní aminy jsou látky vznikající v potravinách účinkem mikrobiálních enzymů. Vysoké koncentrace biogenních aminů mohou mít negativní vliv na lidské zdraví. Práce se zabývá vlivem vnějších faktorů (vliv aerobního a anaerobního prostředí, vliv přídavku aminokyseliny histidinu o různé koncentraci, vliv teploty, vliv pH, vliv přídavku NaCl a vliv přítomnosti kofaktoru pyridoxal-5-fosfátu), které mohou …víceAbstract:
Biogenic amines are substances formed in food by enzyme activity. High concentrations of biogenic amines may have negative effect on human health. This dissertation is describing the effect of external factors (aerobic and anaerobic conditions, addition of amino acid-histidine in various concentrations, temperature, pH, addition of NaCl and presence of cofactor-pyridoxal-5-phosphate), which may affect …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 9. 5. 2011
Identifikátor:
16319
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 9. 6. 2011
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KLČOVSKÁ, Pavlína. \textit{Vliv vnějšího prostředí na produkci histaminu kmenem Enterobacter aerogenes CCM 2531}. Online. Diplomová práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická. 2011. Dostupné z: https://theses.cz/id/w4slt9/.
Jak správně citovat práci
KLČOVSKÁ, Pavlína. Vliv vnějšího prostředí na produkci histaminu kmenem Enterobacter aerogenes CCM 2531. Zlín, 2011. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 09. 05. 2011
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Chemie potravin a bioaktivních látek
Práce na příbuzné téma
-
Hrachová aminoxidasa a aminy v pivu
Tereza SMOLKOVÁ -
Biogenní aminy v pivu, získané od konkrétního dodavatele.
Nikola BRÝDLOVÁ -
Antimikrobní působení esenciálních olejů na bakterie produkující biogenní aminy
Viera Nováková -
Biogenní aminy v silážích
Nela Jandeková -
Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z fermentovaných masných výrobků
Dagmar Bábková