Ing. Veronika Neřádová

Doctoral thesis

Dynamika změn obsahu anthokyanů při potravinářském zpracování zrna barevných pšenic.

Dynamics of changes of anthocyanins content during the food processing of colour wheat grain
Abstract:
V rámci experimentální části byla sledována dynamika změn obsahu anthokyanů během zpracování zrna barevných odrůd ozimých pšenic PS Karkulka a Škorpion na pekárenské a těstárenské výrobky a pivo. V rámci technologického zpracování bylo provedeno i stanovení celkových polyfenolů a antioxidační aktivity. Z výsledků je patrné, že genetické faktory, vliv ročníku a povětrnostních podmínek měly významný …more
Abstract:
In the experimental part, the dynamics of changes of anthocyanins content during the food processing of the grain of coloured winter wheat varieties of PS Karkulka and Škorpion for bakery and pastry products and beer was monitored. As a part of the technological processing, total polyphenols and antioxidant activity were also determined. The results showed that genetic factors, the influence of year …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 7. 2022

Thesis defence

  • Supervisor: prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna
  • Reader: Miroslav Jůzl, prof. Ing., CSc., Bohuslava Tremlová, MVDr., Tatiana Bojňanská, externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of AgriSciences

Doctoral programme / field:
Food Technology / Properties and Processing of Agricultural Materials and Products