Dynamika změn obsahu anthokyanů při potravinářském zpracování zrna barevných pšenic. – Ing. Veronika Neřádová
Ing. Veronika Neřádová
Doctoral thesis
Dynamika změn obsahu anthokyanů při potravinářském zpracování zrna barevných pšenic.
Dynamics of changes of anthocyanins content during the food processing of colour wheat grain
Abstract:
V rámci experimentální části byla sledována dynamika změn obsahu anthokyanů během zpracování zrna barevných odrůd ozimých pšenic PS Karkulka a Škorpion na pekárenské a těstárenské výrobky a pivo. V rámci technologického zpracování bylo provedeno i stanovení celkových polyfenolů a antioxidační aktivity. Z výsledků je patrné, že genetické faktory, vliv ročníku a povětrnostních podmínek měly významný …moreAbstract:
In the experimental part, the dynamics of changes of anthocyanins content during the food processing of the grain of coloured winter wheat varieties of PS Karkulka and Škorpion for bakery and pastry products and beer was monitored. As a part of the technological processing, total polyphenols and antioxidant activity were also determined. The results showed that genetic factors, the influence of year …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 7. 2022
Thesis defence
- Supervisor: prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna
- Reader: Miroslav Jůzl, prof. Ing., CSc., Bohuslava Tremlová, MVDr., Tatiana Bojňanská, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
NEŘÁDOVÁ, Veronika. \textit{Dynamika změn obsahu anthokyanů při potravinářském zpracování zrna barevných pšenic.}. Online. Doctoral theses, Dissertations. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2022. Available from: https://theses.cz/id/w668us/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesDoctoral programme / field:
Food Technology / Properties and Processing of Agricultural Materials and Products
Theses on a related topic
-
Technologická kvalita a možnosti pekárenského využití zrna barevné pšenice
Romana Šebestíková -
Barevné pšenice, možnosti zpracování a pekárenské využití
Dana Plucarová -
Vliv chemického složení a technologické kvality zrna pšenic s barevným perikarpem na kvalitu pekárenských výrobků
Šárka Kubová -
Možnosti modifikace výroby chleba a pečiva
Šárka Kubová -
Vizuální identita PiTy BEER
Tereza Matoušková -
Pivo v českej gastronómii, nové marketingové stratégie v ponuke piva
Peter Mokrý