Bc. Kateřina Jahodová
Bachelor's thesis
Equol a funkční potraviny
Equol and functional food
Anotácia:
Tato práce se věnuje equolu, u kterého mnohé studie prokázaly pozitivní vliv na lidské zdraví. Vzniká v živých organismech působením střevních bakterií z jeho prekurzoru daidzeinu, což je fytoestrogenní látka, která se vyskytuje především v sóji luštinné. Protože na rozdíl od přežvýkavců je pouze část lidské populace schopna po konzumaci sóji produkovat equol (tzv. equol producenti), mohou se mléko …viacAbstract:
This bachelor thesis is primarily focused on equol, where many studies have proved its positive effect on human health. Equol comes into existence in living organisms thanks to the intestinal bacteria from its precursor daidzein, which is phytoestrogenic substance which mainly occurs in soybeans. In contrast to ruminants only part of the human population is capable to produce equol after consuming …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 15. 5. 2015
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/j1bnj/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 4. 6. 2015
- Vedúci: doc. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceBachelor programme / odbor:
Applied Biochemistry / Applied Biochemistry
Práce na příbuzné téma
-
Microgreens - jako perspektivní funkční potravina
Adam Fuchsbauer -
Sója jako funkční potravina
Marek Hložek -
Ječmen jako funkční potravina
František NERAD -
Sója - funkční potravina
Michaela Drábková -
Sója - funkční potravina
Pavlína Zedníčková -
Tavený sýr jako funkční potravina
Jakub Přikryl -
Spirulina - funkční potravina
Veronika Zakharova -
Káva jako funkční potravina
Kateřina Rokosová