Bc. Filip Martiník

Master's thesis

Sůl v technologii přípravy pokrmů

Salt in food preparation technology
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá solí v technologii přípravy pokrmů. Teoretická část popisuje základní vlastnosti soli, její úlohu v lidském organismu, důsledky jejího nadbytku a nedostatku a také vliv dlouhodobého a nadměrného přívodu soli na lidské zdraví. Poslední část této části shrnuje strategie pro redukci soli v potravinách. Praktická část zkoumá vztah mezi koncentrací soli ve varné vodě a v připravené …more
Abstract:
This diploma thesis deals with salt in food preparation technology. The theoretical part describes the basic properties of salt, its role in the human organism, the consequences of sodium abundance and deficiency and the influence of excessive long-term salt intake on human health. The last part of this section summarises the strategies for salt reduction in food. The practical part examines the relationship …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 11. 5. 2018

Thesis defence

  • Date of defence: 11. 6. 2018
  • Supervisor: RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
  • Reader: Mgr. Petra Hýsková

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta