Bc. Adéla Mikolášová

Bachelor's thesis

Kulinární estetika - jídlo jako umění

Culinary Aesthetics - Food As Art
Abstract:
Jídlo jako takové je běžnou součástí lidského života, chápeme jej jako prostředek k utišení hladu. Je ale otázkou, zda se za určitých podmínek nemůže stát také zdrojem estetického prožívání. Práce „Kulinární estetika – jídlo jako umění“ hledá na tuto otázku odpověď, ptá se, zda je možné vnímat jídlo jako objekt s estetickou funkcí a pokud ano, za jakých podmínek. V práci jsou představeny pohledy, kterými …more
Abstract:
Food itself is ordinary part of human life, we understand it as object to feed us. The question is if it is possible for food to be source of aesthetical experience, and if so, under which conditions. Thesis „Culinary Aesthetics – Food As Art“ tries to find the answer, asks if it is possible to look at food as object with aesthetical function. In first part we present points of view art was regarded …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 6. 2013

Thesis defence

  • Date of defence: 2. 9. 2013
  • Supervisor: doc. Mgr. Rostislav Niederle, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta

Masaryk University

Faculty of Arts

Bachelor programme / field:
General Theory and History of Arts and Culture / Aesthetics