Optimalizace metody pro stanovení isoflavonů a equolu v sýru – Bc. Lenka Jurasová
Bc. Lenka Jurasová
Bachelor's thesis
Optimalizace metody pro stanovení isoflavonů a equolu v sýru
Optimization of method for isoflavone and equol determination in cheese
Abstract:
Isoflavony, látky vyskytující se zejména v sóji luštinaté a jeteli lučním, a equol, hlavní metabolit isoflavonu daidzeinu, jsou v posledních letech zkoumány zejména pro jejich blahodárné účinky na lidské zdraví. A to nejen jako hormonální substituční terapie pro léčení příznaků spojených s menopauzou, ale také jako prevence proti rakovině prsu, kardiovaskulárním onemocněním, osteoporóze, úpravě hladiny …moreAbstract:
Isoflavones which are especially contained in soya beans and red clover and equol, the main metabolite of isoflavone daidzein, have been studied for their positive impact on human health. They are the focus of interest thanks to their prevention function against many diseases such as breast cancer, high cholesterol, osteoporosis and treatment of symptoms associated with menopause. These effects and …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 14. 5. 2018
Identifier:
https://is.muni.cz/th/wdpvu/
Thesis defence
- Date of defence: 13. 6. 2018
- Supervisor: doc. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.
- Reader: Mgr. Vojtěch Sedláček, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Biochemistry / Biochemistry
Theses on a related topic
- No theses on a related topic available.