Vliv obohacení medu vybranými bioaktivními látkami na jeho antimikrobiální aktivitu vůči Escherichia coli – Lucie ŠEBESTOVÁ
Lucie ŠEBESTOVÁ
Bakalářská práce
Vliv obohacení medu vybranými bioaktivními látkami na jeho antimikrobiální aktivitu vůči Escherichia coli
Impact of honey enrichment on its antimicrobial activity by bioactive substances against Escherichia coli
Anotace:
Hlavním cílem této bakalářské práce je stanovení minimální inhibiční koncentrace (MIC) a baktericidní koncentrace (MBC) jak u nativních medů a jejich ovlivnění růstu Escherichia coli u medů obohacených o vybrané esenciální oleje. V teoretické části bakalářské práci je stručně charakterizována bakterie Escherichia coli, její patogenní kmeny a antibiotická rezistence. Dále je popsán med, jeho chemické …víceAbstract:
The main aim of this bachelor's thesis is to determine the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and the Minimum Bactericidal Concentration (MBC) of both native honeys and honeys enriched with selected essential oils on the growth of Escherichia coli. In the theoretical part of the bachelor's thesis, bacteria Escherichia coli is briefly characterized, including its pathogenic strains and antibiotic …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 29. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Marian Hýbl, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ŠEBESTOVÁ, Lucie. \textit{Vliv obohacení medu vybranými bioaktivními látkami na jeho antimikrobiální aktivitu vůči Escherichia coli}. Online. Bakalářská práce. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/xrmoay/.
Jak správně citovat práci
ŠEBESTOVÁ, Lucie. Vliv obohacení medu vybranými bioaktivními látkami na jeho antimikrobiální aktivitu vůči Escherichia coli. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH, Zdravotně sociální fakultaJIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Zdravotně sociální fakultaBakalářský studijní program / obor:
Laboratorní diagnostika / Laboratorní diagnostika
Práce na příbuzné téma
-
Vliv zpracování medu na jeho antimikrobiální aktivitu u bakterie Escherichia coli
Kateřina ŠTEFANOVÁ -
Antimikrobiální aktivita hemolymfy včely medonosné, Apis mellifera L.
Miroslav Vacl -
Antimikrobiální aktivita a chemické složení silic lípy srdčité
Anna Štětinová -
Antimikrobiální aktivita mědi
Eliška POCHYLÁ -
Antimikrobiální aktivita vybraných léčivých rostlin rostoucích v ČR
Pavlína Ježková -
Antimikrobiální aktivita extraktů vybraných druhů léčivých rostlin
Zuzana Kovandová -
Chemické složení a antimikrobiální aktivita silic z Euodia hortensis a Polyscias fruticosa
Jakub Šimandl -
Antimikrobiální aktivita vybraných rostlin používaných v lidovém léčitelství v ČR
Kristýna Zemanová
Název
Vložil
Vloženo
Práva
Složky
Soubory
Bulánová, L.
30. 4. 2024