Význam potravin při onemocnění celiakální sprue – Jana Matlášková
Jana Matlášková
Bachelor's thesis
Význam potravin při onemocnění celiakální sprue
The importance of food in disease celiac sprue
Abstract:
Celiakální sprue je autoimunitní onemocnění, jehož prevalence se pohybuje kolem 1 % po celém světě. Toto onemocnění je závislé na několika faktorech. Jedním z nich je genetická predispozice, která je úzce spojena s genomem HLA-DQ2 a DQ8. Dalším faktorem je prostředí. Důležitá je například doba kojení, jak brzy byl zahrnut lepek do naší stravy a určitý vliv má i užívání antibiotik. V neposlední řadě …moreAbstract:
The celiac sprue is an autoimmune disease that affects 1% of the population. The disease is dependent on several factors. One of this factors is a genetic predisposition, which is related to the genome HLA-DQ2 and DQ8. It also depends on the environment - the period of breastfeeding, the period of inclusion the gluten into the diet, and also taking antibiotics. These factors include gluten itself, …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 6. 4. 2016
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Oldřich Faměra, CSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
MATLÁŠKOVÁ, Jana. \textit{Význam potravin při onemocnění celiakální sprue}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2016. Available from: https://theses.cz/id/ycsnwo/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Bezlepková dieta - realita v restauračních zařízeních
Miroslava KUCHAŘOVÁ -
Bezlepková dieta nejen u pacientů s celiakií
Michaela DVOŘÁKOVÁ -
Bezlepková dieta - realita ve školních zařízeních
Marie JIRÁČKOVÁ -
Bezlepková dieta - realita v obchodech zdravé výživy
Veronika BLAŽKOVÁ -
Bezlepková dieta
Šárka Malaníková -
"Bezlepková dieta" v odborné přípravě studentů hotelové školy a učebního oboru kuchař -číšník
Radka VRZALOVÁ -
Markery v diagnostice přetrvávající slizniční atrofie, refrakterní celiakie a maligních komplikací u pacientů s celiakií
Barbora Packová -
Lepek a jeho spojitost s různými onemocněními a poruchami
Anna Liberská
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights