Změny v podílu sialových kyselin v glykoproteinech spermií v průběhu in vitro kapacitace – Bc. Natálie Kalčicová
Bc. Natálie Kalčicová
Diplomová práce
Změny v podílu sialových kyselin v glykoproteinech spermií v průběhu in vitro kapacitace
Changes in the portion of sialic acids in glycoproteins of spermatozoa during in vitro capacitation
Anotace:
Glykokalyx savčí spermie obsahuje sialové kyseliny. Sialová kyselina je sacharid, který má v reprodukci mnoho důležitých funkcí. Míra sializace je pro zralou spermii zásadní. Sializace buněčného povrchu chrání spermii před jejím rozpoznáním a odstraněním imunitním systémem uvnitř těla samice. Zároveň spermii udává negativní náboj, který výrazně ovlivňuje její strukturální vlastnosti. Sialové kyseliny …víceAbstract:
Mammalian sperm glycocalyx contains sialic acids. Sialic acid is a carbohydrate that has many important functions in reproduction. The level of sialylation is crucial for mature spermatozoa. Cell surface sialylation protects spermatozoa from its recognition and removal by the immune system within the female body. At the same time, sialic acid gives sperm a negative charge, which significantly affects …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 14. 4. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: RNDr. Pavla Postlerová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KALČICOVÁ, Natálie. \textit{Změny v~podílu sialových kyselin v glykoproteinech spermií v průběhu in vitro kapacitace}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2022. Dostupné z: https://theses.cz/id/z03trb/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Biotechnologie / Reprodukční biotechnologie
Práce na příbuzné téma
-
Nové potenciální lektiny z luštěnin
Pavlína Potúčková -
Lektiny jako nástroj ke specifické detekci a izolaci glykoproteinů
Eva Dudová -
Lektiny z Aspergillus fumigatus a optimalizace eukaryotních systémů pro jejich expresi
Kateřina Halašková -
Lektiny z podmíněných patogenů – charakterizace nových a chimérní molekul
Lucia Hároníková -
Nové typy ligandů pro lektiny pathogenních bakterií
Markéta Šišáková -
Příprava C-glykosidů a studium jejich interakcí s bakteriálními lektiny.
Kateřina Housková -
Lektiny podílející se na specifickém rozpoznávání patogenních bakterií
Martina Pokorná -
Význam lektinů patogenních mikroorganismů se zaměřením na lektiny u rodu Candida: průkaz a charakteristika lektinů Candida albicans
Lenka Malinovská
Název
Vložil
Vloženo
Práva