Sémantika českých názvů pece, pečení a pečených kulinářských výrobků – Bc. et Bc. Dominika Bartošová
Bc. et Bc. Dominika Bartošová
Master's thesis
Sémantika českých názvů pece, pečení a pečených kulinářských výrobků
The semantics of the Czech names of ovens, baking and baked culinary products
Abstract:
Magisterská diplomová práce se zabývá, jak už vyplývá z jejího názvu, sémantickou motivací českých názvů pece, pojmenování jejich částí, motivací vzniku pojmenování činitelských jmen s pečením spojených a názvů pečených kulinářských výrobků. Ve stěžejní, jazykové, části je zpracováno 27 hesel. Ta jsou stručně charakterizována, následně je zpracován jejich jazykový vývoj od dob staré češtiny po současnost …moreAbstract:
This master's thesis deals with semantic motivation of Czech designations of furnace, naming its parts and also motivation of formation of nomina agentis associated with baking and names of culinary baked products. Key part of this thesis (the linguistic one) contains 27 entries. I briefly described these, then I introduced its language development since the Old Czech to present. Considerable space …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 5. 5. 2016
Identifier:
https://is.muni.cz/th/u9cnf/
Thesis defence
- Date of defence: 7. 6. 2016
- Supervisor: PhDr. Pavla Valčáková, CSc.
- Reader: prof. PhDr. Jana Pleskalová, CSc.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Filozofická fakultaMasaryk University
Faculty of ArtsMaster programme / field:
Teacher Training for Secondary Schools / Upper Secondary School Teacher Training in Czech Language and Literature
Theses on a related topic
-
Sémantika českých názvů pece, pečení a pečených kulinářských výrobků
Dominika Bartošová -
Sémantika českých názvů pece, pečení a pečených kulinářských výrobků
Dominika Bartošová -
Některé názvy obřadních jídel v češtině a němčině
Andrea Henslová -
Sémantika českých názvů pece, pečení a pečených kulinářských výrobků
Dominika Bartošová -
Sémantika českých názvů pece, pečení a pečených kulinářských výrobků
Dominika Bartošová -
Sémantika českých názvů pece, pečení a pečených kulinářských výrobků
Dominika Bartošová -
Vaskulárne výkony na pečeni v intervenčnej rádiológii
Ľubica Kandrová -
Využití pralesních salin a minerálních lizů primáty v Kongu
Ondřej Peč