Bc. Dominika Pastorková

Master's thesis

Sušené ovoce a jeho bezpečnost

Dried fruit and its safety
Abstract:
V práci jsou popsány jednotlivé výrobní technologické kroky, především proces sušení. Sušení se nejčastěji provádí horkým vzduchem. Dále jsou diskutovány výhody a rizika konzumace sušeného ovoce. Mezi rizika se řadí hlavně mikrobiologické parametry, které mají negativní vliv na kvalitu a bezpečnost potravin. Nejčastějším rizikem je právě sekundární kontaminace produktů. Jsou stanoveny nejčastější kontaminanty …more
Abstract:
The thesis describes individual technology of dried fruit production, especially the dry-ing process. Drying is mostly done by hot air. The benefits and risks of eating dried fruit are also discussed. Risks mainly include microbiological parameters which have a nega-tive impact on food quality and its safety. Secondary contamination of products is the most common risk. The most common contaminants …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 20. 4. 2021

Thesis defence

  • Supervisor: doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
  • Reader: Michal Kosař, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of AgriSciences

Master programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Quality and Safety