Bc. Dominika Pastorková
Master's thesis
Sušené ovoce a jeho bezpečnost
Dried fruit and its safety
Abstract:
V práci jsou popsány jednotlivé výrobní technologické kroky, především proces sušení. Sušení se nejčastěji provádí horkým vzduchem. Dále jsou diskutovány výhody a rizika konzumace sušeného ovoce. Mezi rizika se řadí hlavně mikrobiologické parametry, které mají negativní vliv na kvalitu a bezpečnost potravin. Nejčastějším rizikem je právě sekundární kontaminace produktů. Jsou stanoveny nejčastější kontaminanty …moreAbstract:
The thesis describes individual technology of dried fruit production, especially the dry-ing process. Drying is mostly done by hot air. The benefits and risks of eating dried fruit are also discussed. Risks mainly include microbiological parameters which have a nega-tive impact on food quality and its safety. Secondary contamination of products is the most common risk. The most common contaminants …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 20. 4. 2021
Thesis defence
- Supervisor: doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
- Reader: Michal Kosař, Ph.D.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesMaster programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Quality and Safety
Theses on a related topic
-
Mikrobiologická kvalita vzduchu ve větracích systémech obytných budov
Barbora Dvořáková -
Mikrobiologická kvalita výrobků z jedlého hmyzu
Alice Andrlová -
Mikrobiologická kvalita jogurtů
Adéla Filipová -
Mikrobiologická kvalita předkrájeného ovoce a čerstvých ovocných šťáv
Adéla Samiecová -
Mikrobiologická kvalita buvolího mléka
Matylda Malá -
Mikrobiologická kvalita raw tyčinek
Jakub Rydval -
Mikrobiologická kvalita jedlého hmyzu a výrobků z něj
Kateryna Bezborodová -
Mikrobiologická kvalita jedlého hmyzu v závislosti na teplotě odchovu
Klára Sochorová