Rezistence arkobakterů k vyššímu osmotickému tlaku v prostředí – Ing. Irena Machačová
Ing. Irena Machačová
Master's thesis
Rezistence arkobakterů k vyššímu osmotickému tlaku v prostředí
Resistance of arcobacters to higher osmotic pressure in environment
Abstract:
Cílem této diplomové práce bylo stanovit růst a přežívání bakterie Arcobacter butzleri v prostředí s vyšším osmotickým tlakem při 30°C a zjistit, které organické látky mohou způsobit rezistenci A. butzleri k vyššímu osmotickému tlaku. Byl zkoumán vliv přídavku směsi organických kyselin (jablečná, jantarová, fumarová a mléčná), cukrů (sacharóza, trehalóza), aminokyselin (alanin, prolin, glutamin, kyselina …moreAbstract:
The aim of this thesis was to determine the growth and survival of Arcobacter butzleri in environment with high osmotic pressure at 30° C and find which organic substances may cause resistance to higher osmotic pressure. The effect of the addition of a mixture of organic acids (malic, succinic, fumaric and lactic), sugars (sucrose, trehalose), amino acids (alanine, proline, glutamine, glutamic acid …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 11. 5. 2010
Thesis defence
- Date of defence: 31. 5. 2010
- Supervisor: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
MACHAČOVÁ, Irena. \textit{Rezistence arkobakterů k vyššímu osmotickému tlaku v prostředí}. Online. Master's thesis. Pardubice: University of Pardubice, Faculty of Chemical Technology. 2010. Available from: https://theses.cz/id/zzdm5y/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
Machačová, Irena. Rezistence arkobakterů k vyššímu osmotickému tlaku v prostředí. Pardubice, 2010. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyMaster programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Vliv teploty a obsahu chloridu sodného na růst Arcobacter butzleri
Šárka Burkoňová -
Príprava a charakterizácia kompozitov na bázi metylcelulóza a hyaluronan sodný
Barbora Kobidová -
Studium oscilací a hystereze reakce glukóza – ferikyanid – glukózaoxidáza – hydroxid sodný v průtočném míchaném reaktoru
Ksenia Ponomareva -
Metabolický a zdravotní význam chloridu sodného pro lidský organismus.
Marta Veselková -
Studium rychlosti reakce hydrogenuhličitanu sodného s dihydrogendifosforečnanem sodným
Petra Luňáková