Betalainy, přírodní barviva obsažená v červené řepě – Barbora Kvášová
Barbora Kvášová
Bakalářská práce
Betalainy, přírodní barviva obsažená v červené řepě
Betalains, natural dyes contained in beets
Anotace:
Bakalářská práce pojednává o přírodních barvivech ze skupiny betalainů, která se vyskytují v červené řepě. V práci je popsáno složení červené řepy, její využití jako zdroj potravinářského barviva a přiblížena problematika přírodních a syntetických potravinářských barviv. Dále jsou specifikovány účinky červené řepy na lidské zdraví. V neposlední řadě jsou v práci popsány metody používané pro stanovení …víceAbstract:
The bachelor thesis deals with natural dyes from the group of betalains, which occur in beetroot. The composition of beetroot and its use as a source of food dye is described in this work. The issue of natural and synthetic food dyes is also mentioned. Further, the effects of beetroot on human health are specified. Last but not least, the analytical methods used for the determination of betalains, …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 23. 6. 2022
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Lenka Česlová, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Kvášová, Barbora. Betalainy, přírodní barviva obsažená v červené řepě. Pardubice, 2022. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Simultánní stanovení potravinářských barviv s využitím UV/Vis spektrofotometrie
Martin ŠPINKA -
Studium interakcí vybraných potravinářských barviv s mědí(II) s využitím UV/Vis spektrofotometrie
Venuše KOMJATIOVÁ -
Stanovení potravinářských barviv spektrofotometricky a metodou HPLC
Monika Ondroušková -
Degradace organických barviv s využitím pokročilých oxidačních procesů
Natálie RUTAROVÁ