Využití 1H NMR k určení kvality a geografického původu vína a piva – Adéla Jirušová
Adéla Jirušová
Bakalářská práce
Využití 1H NMR k určení kvality a geografického původu vína a piva
Use of 1H NMR in assessment of quality and geographic origin of wine and beer
Anotace:
Nukleární magnetická rezonance (NMR) je rozvíjející se perspektivní metoda využívána k detekci falšování potravin nebo určení geografického původu. Jednou z nejčastěji falšovaných potravin je víno. NMR spektra vína jsou výsledkem odezvy 30–50 sloučenin, mají vysokou reprodukovatelnost a přesnost a jejich vzájemné poměry a zastoupení mohou být markerem určité odrůdy nebo oblasti. České pivo je zase …víceAbstract:
Nuclear magnetic resonance (NMR) is an evolving perspective method used to detect food adulteration or determination of geographical origin. One of the currently adulterated foods is wine. The NMR spectra of the wine are the result of a repercussions of 30–50 compounds, have high reproducibility and accuracy, and their relative ratios and quantities can be markers for determination of varieties or …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 14. 7. 2020
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
JIRUŠOVÁ, Adéla. \textit{Využití 1H NMR k určení kvality a geografického původu vína a piva}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2020. Dostupné z: https://theses.cz/id/0tugrm/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program / obor:
Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Hodnocení jakostních parametrů meruněk s ohledem na geografický původ
Roman Havlík -
Časový a geografický původ a morfologie bahňáků ve sbírkách Národního muzea
Anna Nývltová -
El cuento de José María Sánchez Silva Marcelino Pan y Vino en el contexto del nacional catolicismo
Leona Brunclíková -
Vino a vinařství v rozvoji regionu (přeshraniční srovnání mikroregionu Hodonínsko a Skalického vinohradnického rajónu)
Zuzana Budinská -
Dohoda o vině a trestu a prohlášení viny
Eliška SAJDLOVÁ -
Dohoda o vině a trestu a prohlášení viny
Tomáš BERAN -
Institut dohody o vině a trestu a institut prohlášení viny v trestním řízení
Adéla BÍLKOVÁ -
Dohoda o vině a trestu, prohlášení viny a trestní příkaz
Šimon VÍCHA
Název
Vložil
Vloženo
Práva