GC/MS stanovení izomerních mastných kyselin v potravinářských\nl{} a biologických vzorcích – Bc. Michaela Merclová
Bc. Michaela Merclová
Diplomová práce
GC/MS stanovení izomerních mastných kyselin v potravinářských\nl{} a biologických vzorcích
GC/MS Determination of Isomeric Fatty Acids in Food and Biological Samples
Anotace:
Diplomová práce pojednává o stanovení mastných kyselin a izomerů mastných kyselin ve vzorcích potravinářských olejů a krevního séra. Separační metoda použitá ke stanovení byla plynová chromatografie v kombinaci s hmotnostním spektrometrem. Tuky obsahující mastné kyseliny byly před vlastním stanovením převedeny na methylestery za pomoci katalyzátoru methanolátu sodného. U vzorků krevního séra, které …víceAbstract:
The determination of fatty acid and their isomers in food oils and blood serum samples is the aim of this diploma thesis. Gas chromatography with mass spectrometry was used for the separation and detection of fatty acids. The principle of determination is conversion of fatty acids to methyl esters. In the case of blood serum samples, which were prepared from the blood of healthy volunteer and volunteer …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 9. 5. 2023
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Tomáš Hájek, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
MERCLOVÁ, Michaela. \textit{GC/MS stanovení izomerních mastných kyselin v potravinářských$\backslash$nl$\{\}$ a biologických vzorcích}. Online. Diplomová práce. Pardubice: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/0wol4b/.
Jak správně citovat práci
Merclová, Michaela. GC/MS stanovení izomerních mastných kyselin v potravinářských\nl{} a biologických vzorcích. Pardubice, 2023. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáMagisterský studijní program / obor:
Hodnocení a analýza potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Monitorování mastných kyselin v gastroodpadech se zaměřením na upotřebené kuchyňské oleje
Michael Weber -
Analýza mastných kyselin a tokoferolů v olejích pomocí GC-MS
Michaela Kamenická -
Analýza mastných kyselin ve vzorcích placenty
Veronika Hnojská -
Vliv mikrovlnného ošetření na profil mastných kyselin tuku mandlí
Jan Korous -
Stanovení a diagnostický význam esenciálních mastných kyselin u diabetiků typu 2
Michal Kopčil -
Optimalizace metody stanovení volných mastných kyselin v reálných systémech
Lenka Hasoňová -
Plynová chromatografie mastných kyselin ve vybraných živočišných tkáních
Michaela Drábková -
Stanovení vybraných aminokyselin a mastných kyselin v mateřském mléce
Petra Fukasová