Strukturní a funkční charakterizace vybraných variant halogenalkandehalogenas – Bc. Klára Marková
Bc. Klára Marková
Diplomová práce
Strukturní a funkční charakterizace vybraných variant halogenalkandehalogenas
Structural and functional characterization of selected haloalkane dehalogenase variants
Anotace:
Enzymy jsou biologické katalyzátory, které urychlují chemické reakce. Nacházejí velké uplatnění při různých biotechnologických aplikacích, ty jsou však omezeny schopností enzymu zůstat stabilní v drsných podmínkách, jako je extrémní pH, přítomnost organických rozpouštědel nebo vysoká teplota. K vylepšení teplotní stability se tak často požívají nástroje proteinového inženýrství. Halogenalkandehalogenasy …víceAbstract:
Enzymes are biological catalysts which speed up chemical reactions. They are increasingly used in various biotechnological applications that are, however, restricted by enzyme´s ability to stay stable at harsh conditions such as extreme pH, presence of organic solvents or high temperature. Protein engineering strategies are therefore often applied to improve thermal stability. Haloalkane dehalogenases …více
Jazyk práce: angličtina
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 10. 5. 2018
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/k1j10/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 13. 6. 2018
- Vedoucí: doc. Mgr. Radka Chaloupková, Ph.D.
- Oponent: Mgr. Tomáš Klumpler, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Experimentální biologie / Speciální biologie
Práce na příbuzné téma
-
Automated exploration and characterization of novel haloalkane dehalogenases
Pavel Vaňáček -
Krystalizace a strukturní charakterizace stabilních variant halogenalkandehalogenasy DhaA
Klára Marková -
Proteinové inženýrství halogenalkandehalogenasy LinB: změna reakčního mechanismu
Peter Holub -
Sledování stability enzymů a enzymových směsí pro stanovení alkoholu a glycerolu ve víně.
Ondřej Kubesa -
Sledování stability enzymů a enzymových směsí pro stanovení sacharidů ve víně
Eliška Petulová