Karotenoidy v pšenicích s netradiční barvou zrna – Bc. Marie Míková
Bc. Marie Míková
Diplomová práce
Karotenoidy v pšenicích s netradiční barvou zrna
Carotenoids in coloured wheat grains
Anotace:
V teoretické části práce je zpracován literární přehled se zaměřením na pšenici a na problematiku karotenoidů v obilovinách. V literární rešerši je uvedena historie pšenice, anatomická stavba a chemické složení pšeničného zrna. Dále se práce věnuje chemickému složení, biosyntéze, metabolismu a stabilitě karotenoidů. Zvláštní pozornost je věnována luteinu, kterého je v obilkách pšenice zastoupeno nejvíce …víceAbstract:
SummaryThe theoretical part of this essay describes a literary overview focused on wheat and on matters of carotenoids in cereal. The literary recherche presents the history of wheat, anatomical structure and chemical composition of a wheat grain. Next, this essay focuses on chemical composition, biosynthesis, metabolism and constancy of carotenoids. Special attention is paid to lutein, which makes …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 15. 4. 2018
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Zora Kotíková, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
MÍKOVÁ, Marie. \textit{Karotenoidy v pšenicích s netradiční barvou zrna}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2018. Dostupné z: https://theses.cz/id/2clxrr/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Výživa a potraviny / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Zařazení pšenice s purpurovým perikarpem do krmné směsi nosnic v první fázi snášky
Lucie Straňáková -
Využití pšenice s purpurovým perikarpem ve výživě brojlerových kuřat
Tereza Psohlavcová -
Identification and comparison of volatile carbonyls in different malts and barley using low pressure extraction with HPLC-DAD-MS/MS
Sebastian REICHEL -
Analýza kanabigerolu v biologické matrici metodou HPLC/DAD/MS
Kateřina Obytová -
Kvalitativní a kvantitativní analýza fotosyntetických pigmentů za pomoci HPLC-(DAD)-MS
Iva HOLUBOVÁ -
HPLC analýza vybraných druhů hub (makromycet) a jejich biologická aktivita
Jana Rohálová -
HPLC analýza a antityrosinázová aktivita vybraných druhů rodu Agrimonia a Plectranthus.
Barbora Waclawiková -
Zavedení a základní validace HPLC metodiky pro kvalitativní a kvantitativní analýzu fenolových látek obsažených v listech Arabidopsis thaliana
Magdaléna BUREŠOVÁ
Název
Vložil
Vloženo
Práva