Bc. Markéta Lenikusová

Master's thesis

Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti

Effect of the Temperature on Surface Tension and Viscosity Changens of Diatery Milk as a Function of Fat Content
Abstract:
V této práci byly popsány bílkoviny mléka a mléčný tuk, včetně tukových kuliček, a kasino-vé micely. Hlavním cílem práce bylo stanovit fyzikální vlastnosti mléka. Povrchové napětí, kinematická a dynamická viskozita byly určeny u různých typů mléka (kravské, kozí) za pomocí vhodných laboratorních metod. Použitá teplota při tepelném ošetření a homogeni-zace mají vliv na fyzikální vlastnosti mléka. Byla …more
Abstract:
In this work, milk proteins and milk fat, including fat droplets and casein micelles, have been described. The main aim of this work was to determine the physical properties of milk. Surface tension, kinematic and dynamic viscosity were determined in various types of milk (cow milk, goat milk) using appropriate laboratory methods. The temperature of heat treatment and homogenization affect the physical …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 25. 4. 2018

Thesis defence

  • Supervisor: prof. Ing. Lubomír Lapčík, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Lenikusová, Markéta. Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti. Zlín, 2018. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Master programme / field:
Chemistry and Food Technologies / Food Technology

Theses on a related topic