Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti – Bc. Markéta Lenikusová
Bc. Markéta Lenikusová
Diplomová práce
Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti
Effect of the Temperature on Surface Tension and Viscosity Changens of Diatery Milk as a Function of Fat Content
Anotace:
V této práci byly popsány bílkoviny mléka a mléčný tuk, včetně tukových kuliček, a kasino-vé micely. Hlavním cílem práce bylo stanovit fyzikální vlastnosti mléka. Povrchové napětí, kinematická a dynamická viskozita byly určeny u různých typů mléka (kravské, kozí) za pomocí vhodných laboratorních metod. Použitá teplota při tepelném ošetření a homogeni-zace mají vliv na fyzikální vlastnosti mléka. Byla …víceAbstract:
In this work, milk proteins and milk fat, including fat droplets and casein micelles, have been described. The main aim of this work was to determine the physical properties of milk. Surface tension, kinematic and dynamic viscosity were determined in various types of milk (cow milk, goat milk) using appropriate laboratory methods. The temperature of heat treatment and homogenization affect the physical …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 25. 4. 2018
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
LENIKUSOVÁ, Markéta. \textit{Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti}. Online. Diplomová práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická. 2018. Dostupné z: https://theses.cz/id/2wn76p/.
Jak správně citovat práci
Lenikusová, Markéta. Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti. Zlín, 2018. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Viskozita a kyselost vybraných druhů bílých jogurtů
Zuzana BÁRTOVÁ -
Vliv doby a teploty skladování na viskozitu trvanlivého mléka
Michaela Petreňová