Ing. Soňa Havlenová
Bachelor's thesis
Akrylamid
Acrylamid
Abstract:
Tato bakalářská práce popisuje vliv akrylamidu na organizmus člověka. Zabývá se jeho vznikem v potravinách, jeho použitím v průmyslu a v laboratořích. Také popisuje nejrizikovější skupiny potravin a možnosti ovlivnění formace akrylamidu v potravinách. Dále se věnuje předpokládané karcinogenitě akrylamidu a shromažďuje dosud získaná data ze studií na zvířatech a lidech. Součástí této práce je i praktická …moreAbstract:
This bachelor’s thesis describes the effects of acrylamide on human organism. It deals with its formation in foodstuffs, its use in the industrial sphere and in laboratories. It also describes the high risk food groups and possible ways of affecting acrylamide formation in foodstuffs. Further, it explores the potential carcinogenity of acrylamide and compiles the data acquired from the studies of animals …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 18. 5. 2009
Identifier:
https://is.muni.cz/th/kdzu0/
Thesis defence
- Date of defence: 3. 6. 2009
- Supervisor: RNDr. Jiří Totušek, CSc.
- Reader: prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasaryk University
Faculty of MedicineBachelor programme / field:
Specializations in Health Science / Human Nutrition
Theses on a related topic
-
Studium průběhu Maillardovy reakce
Eva Štěpanovská -
Maillardova reakce
Žaneta MARXOVÁ -
Antioxidační vlastnosti produktů Maillardovy reakce
Adéla Velechová -
Optimalizace sterilačního režimu pro nekyselé potraviny (masové konzervy)
Petr FRANTA -
Akrylamid v potravinách
Lucie Bašniarová -
Hodnocení genotoxicity chemických látek u dermální, inhalační a dietární expozice
Anežka Sharma -
Výskyt a toxicita akrylamidu v potravinách
Pavlína Ondrušová -
Expozice nanočásticím na pracovištích a jejich dopad na člověka
Lenka ŠIGUTOVÁ