Stanovení profilu mastných kyselin vybraných obilovin a jejich odrůd – Bc. Anna Šafránková
Bc. Anna Šafránková
Diplomová práce
Stanovení profilu mastných kyselin vybraných obilovin a jejich odrůd
Determination of the fatty acid profile in selected cereals and their varieties
Anotace:
Obiloviny jsou základní složkou lidské stravy a tvoří téměr polovinu denní přijaté energetické hodnoty. Obiloviny hrají významnou roli v lidské stravě po celém světě a jsou základem mnoha jídel a pokrmů, což z nich činí nezbytnou součást každodenního stravování. Přestože obsah lipidů v obilovinách je poměrně nízký, zastupují významnou část obilných zrn. Udržují strukturální stabilitu a funkčnost buněčné …víceAnotace:
byly stanoveny obsahy mastných kyselin dle stupně nasycení (SFA, MUFA a PUFA) a bylo vyhodnoceno jejich procentuální zastoupení. U stanoveného obsahu PUFA byl také kladen důraz na obsah nutričně cenných n- 3 a n-6 mastných kyselin. V rámci obilovin nutričně dominovala pšenice jednozrnka. Při porovnání jednotlivých odrůd v rámci botanického druhu vynikala u pšenice seté ozimé odrůda Zora, pšenice špaldy …víceAbstract:
Cereals are an essential component of the human diet and account for almost half of the daily energy intake. They play an important role in the human diet worldwide and are the basis of many meals and dishes. Although the lipid content of cereals is relatively low, they form a significant part of cereal grains. They maintain the structural stability and functionality of the cell membrane and are essential …víceAbstract:
and n-6 fatty acids. Within the cereals, einkorn wheat was nutritionally dominant. When comparing individual varieties, the outstanding varieties were winter wheat Zora, spelt Serpentin and tritordeum HT444.
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 28. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 24. 5. 2024
- Vedoucí: Ing. Ing. Lucie Jurkaninová, Ph.D.
- Oponent: Luboš Paznocht, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ŠAFRÁNKOVÁ, Anna. \textit{Stanovení profilu mastných kyselin vybraných obilovin a~jejich odrůd}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/4e9b3o/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Stanovení kontaminantů v odpadních vzdušninách metodou plynové chromatografie.
Zuzana Holaňová -
Advanced gas chromatography for the determination of fatty acids in biological matrices
Veronika Farková -
Plynová chromatografie organických sloučenin
Michal Machalíček -
Možnosti stanovení vybraných aminokyselin v mateřském mléce metodami plynové a kapalinové chromatografie
Iveta Břízová -
Plynová chromatografie pro stanovení aldehydů a ketonů
Tomáš Rozman -
Plynová chromatografie v bioplynových technologiích se zaměřením na analýzu plynu
Daniel Růžička -
Kvalitativní analýza vybraných čisticích prostředků pomocí plynové chromatografie a jejich antimikrobiální účinek
Jana Němcová -
Advanced gas chromatography for the determination of fatty acids in biological matrices
Veronika Farková
Název
Vložil
Vloženo
Práva