Potravinové alergeny a jejich zdravotní význam – Patricie Nguyenová
Patricie Nguyenová
Bachelor's thesis
Potravinové alergeny a jejich zdravotní význam
Food allergens and their health significance
Abstract:
Potravinová intolerance se velmi často považuje za potravinovou alergii a naopak. V potravinové alergii hraje hlavní roli imunitní systém, který reaguje na přijatou potravu a z hlediska intolerance se jedná o metabolickou poruchu. Dvě nejznámější a v populaci často se vyskytující intolerance jsou celiakie a intolerance laktózy. Potravinové alergeny jsou obsaženy jak v rostlinných, tak i živočišných …moreAbstract:
Food intolerance is ofter considered to be a synonym to food allergy and vice versa. In food allegry however it is imunity system and its reaction to food eaten that plays the leading role whereas food intolerance is a metabolic disorder. Celiac disease and lactose intolerance are two of the most well-known and also the most frequently occurring forms of food intolerance.Food allegens (substances causing …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 4. 2017
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Oldřich Faměra, CSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
NGUYENOVÁ, Patricie. \textit{Potravinové alergeny a jejich zdravotní význam}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2017. Available from: https://theses.cz/id/632vr7/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Quality of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Potravinové intolerance
Eliška Trnková -
Potraviny pro zvláštní výživu-potraviny pro osoby s nesnášenlivostí lepku
Petra Klusová -
Potravinová intolerance se zaměřením na výrobky z mléka a sóji
Lucie Vyvážilová -
Alergie, astma a prostředí školy
Kamila Synková -
Vliv životního prostředí na zdraví člověka
Renáta Kolondrová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights