Efekt některých polysacharidů a derivátů celulózy na vybrané druhy bakterií – Ing. Veronika Horáčková
Ing. Veronika Horáčková
Master's thesis
Efekt některých polysacharidů a derivátů celulózy na vybrané druhy bakterií
Effect of some polysaccharides and derivates of cellulose on chosen bacteria
Abstract:
Suspenzní bujónovou metodou byl zkoumán pozitivní, případně negativní vliv galaktomananu, glukomananu, chitosanu a derivátů celulózy na probiotické bakterie Lactobacillus lactis a Enterococcus faecalis. Testované vzorky byly použity v koncentrační řadě 1, 2 a 3 hm %. U chitosanu byl prokázán inhibiční účinek ve všech použitých koncentracích. Glukomanan a hydroxyethylcelulóza působily po 3 dnech inkubace …moreAbstract:
Positive or negative effects of galactomannan, glucomannan, chitosan and derivates of celulose were studied with suspenzion broth method on probiotic bacteria Lactobacillus lactis and Enterococcus faecalis. The samples were tested in the 1, 2 and 3 % concentrations. In all used concentrations chitosan has shown chitosanu inhibitory effects. After 3 days of incubation it was observed the reduction of …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 5. 5. 2010
Thesis defence
- Date of defence: 31. 5. 2010
- Supervisor: doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
HORÁČKOVÁ, Veronika. \textit{Efekt některých polysacharidů a derivátů celulózy na vybrané druhy bakterií}. Online. Master's thesis. Pardubice: University of Pardubice, Faculty of Chemical Technology. 2010. Available from: https://theses.cz/id/65ay1a/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
Horáčková, Veronika. Efekt některých polysacharidů a derivátů celulózy na vybrané druhy bakterií. Pardubice, 2010. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyMaster programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Vliv přídavku nanocelulózy na pevnostní vlastnosti papíru
Jan Žďárský -
Stanovení vlákniny a pektinu v komerčních vzorcích vlákniny
Kamila Blahůšková