Analýza významných antioxidantů v bylinách s využitím moderních extrakčních technik – Ing. Lenka Bartůňková
Ing. Lenka Bartůňková
Diplomová práce
Analýza významných antioxidantů v bylinách s využitím moderních extrakčních technik
Analysis of important antioxidants in herbs by means of modern extraction techniques
Anotace:
Tato práce je zaměřena na aplikaci moderní extrakční techniky extrakce nadkritickou tekutinou (SFE) pro izolaci antioxidantů v bylinách a její porovnání s klasickou extrakční metodou v Soxhletově extraktoru. V teoretické části jsou popsány vybrané skupiny antioxidantů, jejich výskyt a vlastnosti. Dále pak metody izolace antioxidantů z rostlinné matrice a jejich stanovení vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií …víceAbstract:
This work deals with the determination of selected antioxidants in herbs using modern extraction technique called supercritical fluid extraction (SFE) and its comparison with Soxhlet extraction. There are described selected groups of antioxidants, together with their incidence and characteristic properties in the theoretical part. Furthermore, the methods of antioxidants isolation from plants and their …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 18. 5. 2010
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 31. 5. 2010
- Vedoucí: doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
BARTŮŇKOVÁ, Lenka. \textit{Analýza významných antioxidantů v bylinách s využitím moderních extrakčních technik}. Online. Diplomová práce. Pardubice: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická. 2010. Dostupné z: https://theses.cz/id/7qhs8v/.
Jak správně citovat práci
Bartůňková, Lenka. Analýza významných antioxidantů v bylinách s využitím moderních extrakčních technik. Pardubice, 2010. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin