Bc. Petra Suchánková

Diplomová práce

Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím\nl{} metody QuEChERS

Analysis of synthetic colorants in foodstuffs by means of QuEChERS method
Anotace:
Práce se zabývá možnostmi aplikace metody QuEChERS na extrakci syntetických potravinářských barviv. Podmínky extrakce byly optimalizovány z hlediska vhodného extrakčního rozpouštědla, jeho množství, úpravy pH a přídavku solí. Jako nejvhodnější byl vyhodnocen systém 5 ml vzorku, 2 ml propan-1-olu jako extrakčního rozpouštědla s přídavkem 0,6 g NaCl, 2,4 g MgSO4 a 0,75 ml 35% HCl. Optimalizované podmínky …více
Abstract:
This work deals with the application of the QuEChERS method for extraction of synthetic food dyes. Extraction conditions were optimized in terms of a suitable extraction solvent, its amount, the pH adjustment and addition of salt. As the best system 5 ml of sample, 2 ml of propan-1-ol as the extraction solvent with addition of 0.6 g NaCl, 2.4 g MgSO4, and 0.75 ml 35% HCl was evaluated. The optimised …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 22. 5. 2012

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 5. 6. 2012
  • Vedoucí: doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.

Citační záznam

Jak správně citovat práci

Suchánková, Petra. Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím\nl{} metody QuEChERS. Pardubice, 2012. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická

Univerzita Pardubice

Fakulta chemicko-technologická

Magisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin