Význam mléka a jeho složek ve výživě a ve vztahu k alergiím a intoleranci. – Petra Dědinová
Petra Dědinová
Bachelor's thesis
Význam mléka a jeho složek ve výživě a ve vztahu k alergiím a intoleranci.
The importance of milk components in the diet and in relation to allergies and intolerance.
Abstract:
Mléko se řadí ve výživě člověka mezi významnou součást stravy díky bohatému zastoupení lipidů, cukrů (laktóza) a bílkovin, které slouží jako stavební látky a zdroj energie. V mléce se dále vyskytují ve stopovém množství minerální látky, hormony, vitaminy, esenciální mastné kyseliny, enzymy a dusíkaté látky. Mléčný cukr, laktóza, je ojedinělý sacharid, který má vedle energetického významu zvláštní roli …moreAbstract:
Milk represents an important part of human nutrition because of its rich amount of lipids, carbohydrates (lactose) and proteins that are used by body as building material and energy source. The other components of milk are presented in a trace amount such as mineral substances, hormones, vitamins, essential fatty acids, enzymes and nitrogenous substances. Milk sugar, a lactose, is an unique carbohydrate …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 20. 4. 2017
Thesis defence
- Supervisor: RNDr. Milena Bušová, CSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
DĚDINOVÁ, Petra. \textit{Význam mléka a jeho složek ve výživě a ve vztahu k alergiím a intoleranci.}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2017. Available from: https://theses.cz/id/95yvxr/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Effect of calving season and parity of lactation on milk production in Holstein cattle at the farm in South Moravian region
Olagoke Omoniyi Falade -
Souběžný výskyt laktózové intolerance a intolerance bílkoviny kravského mléka v české populaci
Sára Marie NESTÁVALOVÁ -
Rizika deficitu mikronutrientů u pacientů s alergií na bílkovinu kravského mléka
Veronika Spáčilová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights