Stanovení hliníku a organických kyselin s nízkou molekulovou hmotností ve víně a vzájemný vztah těchto složek – Bc. Alena Janošcová
Bc. Alena Janošcová
Master's thesis
Stanovení hliníku a organických kyselin s nízkou molekulovou hmotností ve víně a vzájemný vztah těchto složek
Determination of aluminum and low molecular mass organic acids in wine and the relationship of these components
Abstract:
Hliník (Al) je prvkem, který postrádá biologickou funkci a jeho koncentrace ve víně by mohla při nadměrném užívání, potenciálně způsobit vážná onemocnění. Z tohoto důvodu se práce zaměřila na výzkum obsahu Al ve víně, s konkrétní vazností na organické kyseliny, které představují významnou, vysoce reaktivní složku vína. Celkem bylo provedeno měření na 15 vzorcích vína, kde byla pozorována koncentrace …moreAbstract:
Aluminium (Al) element lacking a positive biological function and its high content in wine could cause some serious diseases if consumed in excess For this reason, the aluminium content in wine, with a specific link to organic acids, which represent an important highly reactive component of wine was investigated in this work. In total, measurements on 15 wine samples determined the Al content in the …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 15. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 16. 5. 2023
- Supervisor: Mgr. Filip Polák, Ph.D.
- Reader: Slavomír Čerňanský, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
JANOŠCOVÁ, Alena. \textit{Stanovení hliníku a organických kyselin s nízkou molekulovou hmotností ve víně a vzájemný vztah těchto složek}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/97z55m/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Organické kyseliny a hliník v ovoci a ovocných šťávách
Denisa Radová -
Organic acids and bases as monomer catalysts/activators for ring-opening (co)polymerization of cyclic lactones and carbonates
Işık Bordanacı -
Nízkomolekulární organické kyseliny v půdním prostředí pod různým vegetačním pokryvem
Michala Šlechtová -
Brand analysis of Barefoot Wine
Valerie Cibulková -
Wine and Wine Production from the Marketing Point of View
Anna Malakhova -
Communication strategies for selling wine on–line
Tomáš Pelikán -
Víno a párovanie vína s jedlom
Jakub Košút -
Pozice wine sommeliera ve vinotéce
Tomáš Ventruba
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights