Význam pochutin ve výživě a kulinárních úpravách potravin – Dana Žížalová
Dana Žížalová
Bachelor's thesis
Význam pochutin ve výživě a kulinárních úpravách potravin
Significance of spicy, cocoa, tea and coffee in nutrition and culinary processing of foods
Abstract:
Pochutiny jsou nedílnou součástí každodenní stravy lidí. Jedná se o poživatiny, kteréve většině případů nemají žádnou nutriční hodnotu. Přesto jsou konzumovány pro jejichnápadnou chuť a vůni, za účelem povzbuzení centrální nervové soustavy a v některýchpřípadech i pro jejich léčebné účinky.Do pochutin konzumovaných pro organoleptické vlastnosti lze zařadit koření a bylinky.Jsou to čerstvé či sušené …moreAbstract:
Stimulants are anintegral part of people's daily diet. These are eatable and drinkable foodstuff that in most cases have no nutritional value. Nevertheless they are consumed for their striking distinctive taste and smell, to stimulate the central nervous system and in some cases for their therapeutic effects.Spices and herbs are commonly included in those stimulants which are consumed for their organoleptic …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 4. 2019
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ŽÍŽALOVÁ, Dana. \textit{Význam pochutin ve výživě a kulinárních úpravách potravin}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2019. Available from: https://theses.cz/id/9d6sue/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Antinutriční látky v potravinách
Denisa Němcová -
Antinutriční a alergenní látky v jedlém hmyzu
Michaela Benešová -
Stanovení nutričních hodnot vybraných dřevin pro okusovače v zoologických zahradách v ČR s ohledem na obsah antinutričních látek
Martina Maličká -
Významné antioxidanty a antioxidační aktivita v různě zbarvených hlízách odrůd brambor
Sebastian Holaza -
Významné antioxidanty a antioxidační aktivita ve vybraných druzích obilovin
Martin Liška -
Podnikatelský plán na otevření stánku s Bubble tea
Duy Thai Tran -
The Possibilities of Tea and Japanese Dishes Pairing
Thuy Linh Nguyen -
Factors influencing consumer purchasing intention on Thai herbal tea in Germany
Sukontha Surattanaporn
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights