Bc. Karel Bauer

Master's thesis

Enkapsulace jako nástroj pro zpracování funkčních potravin

Encapsulation as a method for processing functional foods
Abstract:
V práci byly shrnuty techniky mikroenkapsulace probiotických mikroorganismů do nosičů na bázi biopolymerních hydrogelů, pozornost byla také věnována využití enkapsulovaných probiotik ve funkčních potravinách. V praktické části práce byly provedeny experimenty sledující vliv koncentrace alginátu sodného, koncentrace síťovacího roztoku a doby síťování na velikost připravovaných kapsulí a enkapsulační …more
Abstract:
The thesis summarized techniques of microencapsulation of probiotic microorganisms into carriers based on biopolymeric hydrogels, with attention given to the utilization of encapsulated probiotics in functional foods. In the experimental part of the thesis, experiments were conducted to follow the effect of sodium alginate concentration crosslinking solution‘s concentration, and crosslinking time …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 2. 5. 2024

Thesis defence

  • Date of defence: 3. 6. 2024
  • Supervisor: doc. Mgr. Soňa Hermanová, Ph.D.
  • Reader: Jiřina Omelková, externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta