Zastoupení mastných kyselin u speciálních potravinářských druhů olejů (lněný, konopný, mandlový, sezamový, arganový) – Jitka Sisrová
Jitka Sisrová
Bakalářská práce
Zastoupení mastných kyselin u speciálních potravinářských druhů olejů (lněný, konopný, mandlový, sezamový, arganový)
Representation of fatty acids in special types of edible oils (linseed, hemp, almond, sesame, argan)
Anotace:
Trendem současné doby je stále se zvyšující zájem o zdravý životní styl. V mé práci se zaměřuji na analýzu vybraných mastných kyselin obsažených ve lněném, konopném, mandlovém, sezamovém a arganovém oleji za využití plynové chromatografie s plynově ionizační detekcí. Je důležité, aby v našich jídelníčcích převládaly nenasycené mastné kyseliny nad těmi nasycenými. Na základě měření bylo vyhodnoceno …víceAbstract:
The current trend is an ever-increasing interest in a healthy lifestyle. In my thesis, I focus on the analysis of selected fatty acids contained in linseed, hemp, almond, sesame and argan oil using gas chromatography with gas ionization detection. It is important that unsaturated fatty acids predominate over saturated ones in our diets. Based on measurements, it was found that the most common fatty …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 15. 4. 2021
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Zuzana Lacková, Ph.D.
- Oponent: Veronika Švehlová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
SISROVÁ, Jitka. \textit{Zastoupení mastných kyselin u~speciálních potravinářských druhů olejů (lněný, konopný, mandlový, sezamový, arganový)}. Online. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta. 2021. Dostupné z: https://theses.cz/id/a0vuus/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaBakalářský studijní program / obor:
Agrobiologie / Molekulární biologie a biotechnologie
Práce na příbuzné téma
-
Omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny
Jan Javůrek -
Porovnání profilu mastných kyselin v tukové tkáni prasat s ohledem na rozdílně obohacené krmivo o nenasycené mastné kyseliny
Dana Homolková -
Vliv doby obohacování krmiva o nenasycené mastné kyseliny na vybrané parametry jatečné hodnoty prasat se zřetelem na kompozici mastných kyselin intramuskulárního tuku
Jiří Pantoflíček -
Trans mastné kyseliny ve výživě člověka a jejich vliv na zdraví
Alena Tokareva -
Nenasycené mastné kyseliny
Zdeněk Brunclík -
Nenasycené mastné kyseliny ve stravě hospitalizovaných pacientů
Veronika KONHEFROVÁ -
Úloha kyseliny dokosahexaenové v regulaci apoptózy nádorových buněk tlustého střeva
Martin Krkoška -
Trans nenasýtené mastné kyseliny vo výžive človeka
Lucia Balleková