Soľ v potravinách a možnosti použitia jej náhražiek – Klaudia Kertysová
Klaudia Kertysová
Bakalářská práce
Soľ v potravinách a možnosti použitia jej náhražiek
Sůl v potravinách a možnosti použití její náhražek
Anotace:
Tématem této práce je "Sůl v potravinách a možnosti použití její náhražek." Sůl vznikla už před mnoha lety a kromě moří se vyskytuje i v půdě. Byla velmi cenná. Lidé ji kromě dochucování, konzervace používali i jako platidlo. Těží se třemi způsoby. Horskou těžbou, odpařováním nebo vyluhováním, kde vzniká solanka. Sůl se skládá ze sodíku a chlóru. Jsou to prvky, které zabezpečují správnou funkci organismu …víceAbstract:
The theme of this bachelor work is "Salt in the food, and the possibility of using substitutes." The salt was formed many years ago and in addition seas also occurs in the soil. It was very valuable. People it in addition to dochucovania, the preservation of been used as a means of payment. Benefits you in three ways. Mountain extraction, evaporation or leaching where there is a brine. Salt consists …víceAbstract:
Témou tejto bakalárskej práce je „Soľ v potravinách a možnosti použitia jej náhražiek.“ Soľ vznikla už pred mnohými rokmi a okrem morí sa vyskytuje aj v pôde. Bola veľmi cenná. Ľudia ju okrem dochucovania, konzervovania používali aj ako platidlo. Ťaží sa troma spôsobmi. Horskou ťažbou, odparovaním alebo vylúhovaním, kde vzniká soľanka. Soľ sa skladá zo sodíka a chlóru. Sú to prvky, ktoré zabezpečujú …více
Jazyk práce: slovenština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 4. 2019
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Metabolický a zdravotní význam chloridu sodného pro lidský organismus.
Marta Veselková -
Dusitany a dusičnany ve stravě - jejich negativa a pozitiva
Veronika Hlobilová -
Hematologické změny u ryb vystavených dusitanům
Roman FRANĚK -
Tolerance tilápie nilské vůči dusitanům
Pavel BROŽ -
Obsah dusitanů a dusičnanů ve vybraných potravinách a jejich předpokládaný denní příjem v naší populaci
Martina BÁRTOVÁ -
Biologické postupy čištění odpadních vod založené na cíleném hromadění dusitanů
Lukáš Pacek