Bc. Věra Kotrsová

Diplomová práce

Citlivost střevních mléčných bakterií k metabolitům sulfát redukujících bakterií

Sensitivity of intestinal lactic acid bacteria to metabolites of sulfate-reducing bacteria
Anotace:
Nedílnou součástí střevního mikrobiomu jsou nepochybně bakterie mléčného kvašení. Jejich přítomnost v zažívacím traktu je nezbytná pro jeho správné fungování. Během zánětlivého onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida, je počet mléčných bakterií redukován, zatímco množství sulfát redukujících bakterií narůstá. To zároveň vede ke zvýšení jejich metabolitu, sirovodíku. Inhibiční koncentrace a mechanismus …více
Abstract:
An integral part of the intestinal microbiota is undoubtedly formed by lactic acid bacteria. Their presence in the digestive tract is essential for its proper functioning. During inflammatory bowel disease, such as ulcerative colitis, lactic acid bacteria occurrence is reduced while sulfate-reducing bacteria occur widely in the intestine resulting in increase of their metabolite, hydrogen sulfide. …více
 
 
Jazyk práce: angličtina
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 10. 5. 2019

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 10. 6. 2019
  • Vedoucí: doc. Mgr. Ivan Kushkevych, Ph.D.
  • Oponent: doc. RNDr. Ladislava Bartošová, Ph.D.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta