Bc. Anna Gollandceva

Diplomová práce

Obsah rizikových prvků v jedlých houbách

Content of potentially hazardous elements in edible fungi
Anotace:
Produkce a konzumace hub se na celém světě každým rokem zvyšuje. Houby jsou vyhledávanou potravinou díky dobrým senzorickým i výživovým vlastnostem. Obsahují nízké procento tuku a zastoupené bílkoviny obsahují všech devět esenciálních aminokyselin. Hlavní složkou jsou však polysacharidy, především chitin a β – glukan. Houby jsou také zdrojem celé řady stopových prvků a biologicky aktivních látek včetně …více
Anotace:
kategorií přijímá celkově prvky více. Na základě získaných dat vyplývá, že konzumace hub nemůže vyvolat akutní toxické účinky, avšak dlouhodobá konzumace volně rostoucích hub může potenciálně představovat zdravotní riziko na základě hodnot cílového rizikového kvocientu (THQ)>1 pro As 1,66 mg/kg v klobouku L. procera a indexu rizika (HI)>1 v klobouku T. versicolor (1,1) a L. procera (2,2).
Abstract:
The production and consumption of mushrooms worldwide is increasing every year. Mushrooms are a popular food due to their good sensory and nutritional properties. They contain a low percentage of fat and the proteins represented contain all nine essential amino acids. However, the main component is polysaccharides, mainly chitin and β-glucan. Mushrooms are also a source of a whole range of trace elements …více
Abstract:
spine, receive elements in a different way, but it was not possible to clearly determine, which accepts more elements overal from the named categories. Based on the obtained data, it follows that the consumption of mushrooms cannot cause acute toxic effects, but the long-term consumption of wild mushrooms can potentially pose a health risk based on the values of target risk quotient (THQ)>1 for As …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 22. 4. 2024

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 21. 5. 2024
  • Vedoucí: Mgr. Filip Polák, Ph.D.
  • Oponent: Ingrid Hagarová, externi

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
 
Název
Vložil
Vloženo
Práva
Theses ag4vgf ag4vgf/2
21. 4. 2024
  • Co je jinak přidání souboru

    Soubor nebo složku lze nahrát pomocí tlačítka Přidat.
  • Co je jinak další operace se soubory

    Podrobnosti lze zjistit označením příslušného řádku.
  • Co je jinak pohled pro experty

    Pro častou práci je možné zvolit režim Více možností.
  • Co je nové vyhledávání souborů

    Vyhledávaný výraz můžete zadat přímo do adresního řádku.
  • Co je nové rychlý přístup k souborům

    Pomocí funkce Nedávné je možné se rychle vrátit k právě prohlíženým souborům. Oblíbené soubory je také možné označit Hvězdičkou.
  • Co se chystá

    Připravujeme další vylepšení pro mobilní zařízení.