Obsah rizikových prvků v jedlých houbách – Bc. Anna Gollandceva
Bc. Anna Gollandceva
Master's thesis
Obsah rizikových prvků v jedlých houbách
Content of potentially hazardous elements in edible fungi
Anotácia:
Produkce a konzumace hub se na celém světě každým rokem zvyšuje. Houby jsou vyhledávanou potravinou díky dobrým senzorickým i výživovým vlastnostem. Obsahují nízké procento tuku a zastoupené bílkoviny obsahují všech devět esenciálních aminokyselin. Hlavní složkou jsou však polysacharidy, především chitin a β – glukan. Houby jsou také zdrojem celé řady stopových prvků a biologicky aktivních látek včetně …viacAnotácia:
kategorií přijímá celkově prvky více. Na základě získaných dat vyplývá, že konzumace hub nemůže vyvolat akutní toxické účinky, avšak dlouhodobá konzumace volně rostoucích hub může potenciálně představovat zdravotní riziko na základě hodnot cílového rizikového kvocientu (THQ)>1 pro As 1,66 mg/kg v klobouku L. procera a indexu rizika (HI)>1 v klobouku T. versicolor (1,1) a L. procera (2,2).Abstract:
The production and consumption of mushrooms worldwide is increasing every year. Mushrooms are a popular food due to their good sensory and nutritional properties. They contain a low percentage of fat and the proteins represented contain all nine essential amino acids. However, the main component is polysaccharides, mainly chitin and β-glucan. Mushrooms are also a source of a whole range of trace elements …viacAbstract:
spine, receive elements in a different way, but it was not possible to clearly determine, which accepts more elements overal from the named categories. Based on the obtained data, it follows that the consumption of mushrooms cannot cause acute toxic effects, but the long-term consumption of wild mushrooms can potentially pose a health risk based on the values of target risk quotient (THQ)>1 for As …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 22. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 21. 5. 2024
- Vedúci: Mgr. Filip Polák, Ph.D.
- Oponent: Ingrid Hagarová, externi
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Práce na příbuzné téma
-
Houby jako indikátory kontaminace půdy rizikovými prvky
Andrea Kosařová -
Využití bioakumulačních schopností vodních rostlin a mechů k posouzení znečištění vodárenského toku horní Malše vybranými rizikovými prvky.
Ivana BEDĚRKOVÁ -
Tvorba informačního a výukového materiálu s tématem "Jedlé, jedovaté a léčivé houby".
Magdaléna LOPRAISOVÁ -
Antioxidační aktivita vybraných druhů jedlých hub a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin
Lucie Kubátová -
Houby rodu Coprinus - potenciálně léčivé houby
Marie Neterdová -
Mycota: houby v kultuře a umění
Kateřina Holatová -
Houby a houbám podobné organismy v ochraně přírody
Nataša NOVÁKOVÁ -
Studium suprese fytopatogenní houby Sclerotinia sclerotiorum pomocí mykoparazitické houby Coniothyrium minitans
Jana BÍLKOVÁ
Názov
Vložil
Vložené
Práva