Obsah rizikových prvků v jedlých houbách – Bc. Anna Gollandceva
Bc. Anna Gollandceva
Master's thesis
Obsah rizikových prvků v jedlých houbách
Content of potentially hazardous elements in edible fungi
Abstract:
Produkce a konzumace hub se na celém světě každým rokem zvyšuje. Houby jsou vyhledávanou potravinou díky dobrým senzorickým i výživovým vlastnostem. Obsahují nízké procento tuku a zastoupené bílkoviny obsahují všech devět esenciálních aminokyselin. Hlavní složkou jsou však polysacharidy, především chitin a β – glukan. Houby jsou také zdrojem celé řady stopových prvků a biologicky aktivních látek včetně …moreAbstract:
kategorií přijímá celkově prvky více. Na základě získaných dat vyplývá, že konzumace hub nemůže vyvolat akutní toxické účinky, avšak dlouhodobá konzumace volně rostoucích hub může potenciálně představovat zdravotní riziko na základě hodnot cílového rizikového kvocientu (THQ)>1 pro As 1,66 mg/kg v klobouku L. procera a indexu rizika (HI)>1 v klobouku T. versicolor (1,1) a L. procera (2,2).Abstract:
The production and consumption of mushrooms worldwide is increasing every year. Mushrooms are a popular food due to their good sensory and nutritional properties. They contain a low percentage of fat and the proteins represented contain all nine essential amino acids. However, the main component is polysaccharides, mainly chitin and β-glucan. Mushrooms are also a source of a whole range of trace elements …moreAbstract:
spine, receive elements in a different way, but it was not possible to clearly determine, which accepts more elements overal from the named categories. Based on the obtained data, it follows that the consumption of mushrooms cannot cause acute toxic effects, but the long-term consumption of wild mushrooms can potentially pose a health risk based on the values of target risk quotient (THQ)>1 for As …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 22. 4. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 21. 5. 2024
- Supervisor: Mgr. Filip Polák, Ph.D.
- Reader: Ingrid Hagarová, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
GOLLANDCEVA, Anna. \textit{Obsah rizikových prvků v jedlých houbách}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Available from: https://theses.cz/id/ag4vgf/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Houby jako indikátory kontaminace půdy rizikovými prvky
Andrea Kosařová -
Využití bioakumulačních schopností vodních rostlin a mechů k posouzení znečištění vodárenského toku horní Malše vybranými rizikovými prvky.
Ivana BEDĚRKOVÁ -
Tvorba informačního a výukového materiálu s tématem "Jedlé, jedovaté a léčivé houby".
Magdaléna LOPRAISOVÁ -
Antioxidační aktivita vybraných druhů jedlých hub a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin
Lucie Kubátová -
Houby rodu Coprinus - potenciálně léčivé houby
Marie Neterdová -
Mycota: houby v kultuře a umění
Kateřina Holatová -
Houby a houbám podobné organismy v ochraně přírody
Nataša NOVÁKOVÁ -
Studium suprese fytopatogenní houby Sclerotinia sclerotiorum pomocí mykoparazitické houby Coniothyrium minitans
Jana BÍLKOVÁ
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights