Optimalizace podmínek kultivace anaerobních probiotických mikroorganizmů – Bc. Tereza Brousilová
Bc. Tereza Brousilová
Diplomová práce
Optimalizace podmínek kultivace anaerobních probiotických mikroorganizmů
Optimization of cultivation conditions of anaerobic probiotic microorganisms
Anotace:
Probiotika jsou živé nepatogenní mikroorganismy, které se užívají k posílení střevní mikrobiální rovnováhy a jsou dostupná ve formě probiotických doplňků stravy, potravin nebo léčiv. Vzhledem k tomu, že používané kmeny jsou většinou fakultativně anaerobní nebo striktně anaerobní, je nezbytné při jejich kultivačním stanovení, které je používané pro kontrolu mikrobiologické kvality, zachovávat anaerobní …víceAbstract:
Probiotics are live, non-pathogenic microorganisms used to strengthen the intestinal microbial balance and are available in the form of probiotic supplements, foods, or medicines. Since the strains used are mostly facultatively anaerobic or strictly anaerobic, it is essential to maintain anaerobic conditions throughout the process when culturing them. The same principle applies to the determination …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 24. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 20. 5. 2024
- Vedoucí: prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D.
- Oponent: Jitka Peroutková, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
BROUSILOVÁ, Tereza. \textit{Optimalizace podmínek kultivace anaerobních probiotických mikroorganizmů}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/d0010k/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Kvalita potravin a zpracování zemědělských produktů
Práce na příbuzné téma
-
Vliv podmínek skladování na životaschopnost mikroorganizmů v probiotických doplňcích stravy
Veronika Kondelová -
Využití pokročilých molekulárně biologických technik pro detailní charakterizaci probiotických bakterií z doplňku stravy
Tereza Folwarczná -
Identifikace probiotických baktérií v reálných vzorcích - doplňky stravy a farmakologické preparáty
Petra Vídeňská -
Příprava přírodních doplňků stravy s obsahem probiotických bakterií a látek s protizánětlivým účinkem
Nikola Horňáková -
Stabilita probiotických mikroorganismů v doplňcích stravy
Zuzana Slavíková -
Příprava doplňků stravy pro děti s obsahem probiotických bakterií a ovocné složky
Vendula Vetchá -
Vývoj probiotického doplňku stravy
Aneta Krahulcová -
Studium metabolismu anaerobních baktérií trávicího traktu drůbeže pomocí hmotnostní spektrometrie
Filip Štěpánek
Název
Vložil
Vloženo
Práva