Ovlivnění oxidačního stresu nutriční intervencí – Lucie Krumlová
Lucie Krumlová
Bachelor's thesis
Ovlivnění oxidačního stresu nutriční intervencí
Influence of oxidative stress by nutritional intervention
Abstract:
V lidském organismu jsou neustále tvořeny reaktivní sloučeniny kyslíku a dusíku, které mají velký potenciál atakovat hlavní biomolekuly organismu, jako jsou lipidy, proteiny, nukleové kyseliny a sacharidy. V těle existuje celá řada antioxidačních mechanismů, které jsou schopné tyto látky neutralizovat. Pokud ovšem dojde k situaci, že převáží účinky reaktivních sloučenin nad antioxidační kapacitou …moreAbstract:
Reactive oxygen and nitrogen species are constantly formed in the human body and they have a great potential to attack the body's main biomolecules, such as lipids, proteins, nucleic acids and carbohydrates. There are a number of antioxidant mechanisms in the body that are able to neutralize these substances. However, if a situation occurs that the effects of the reactive compounds outweighs the …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 4. 2022
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Petr Kačer, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KRUMLOVÁ, Lucie. \textit{Ovlivnění oxidačního stresu nutriční intervencí}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2022. Available from: https://theses.cz/id/daj4eg/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Význam antioxidantů ve stravě: karotenoidy
Tereza MATOUŠKOVÁ -
Významné antioxidanty a antioxidační aktivita ve vybraných druzích obilovin
Martin Liška -
Jakon - zdroj pozitivně působících látek ve stravě
Lenka Vomočilová -
Antioxidační látky medu a jejich význam ve stravě člověka
Pavel Suchánek -
Recidivující aftózní stomatitida a oxidační stres
Lucie Masopustová -
Oxidační stres a integrita DNA spermií v ejakulátu mužů.
Adéla Voňková -
Oxidační stres u denitrifikačních bakterií
Timotej Gajdošík -
FnrP regulon bakterie Paracoccus denitrificans a jeho odezva na oxidační stres
Ivo Fukala
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights