Vliv mléčných proteinů na expresi mucinů u epitheliálních buněk – Eva Hermannová
Eva Hermannová
Bachelor's thesis
Vliv mléčných proteinů na expresi mucinů u epitheliálních buněk
Effect of milk protein on mucine expression in epithelial cells
Abstract:
Muciny tvoří hlavní složku sliznice epitelu reprodukční, dýchací a trávicí soustavy. Vytváří zde vrstvu hlenu, která má pro organismus řadu nepostradatelných funkcí. V trávicím traktu například poskytuje vazebná místa pro komensální a symbiotickou mikroflóru, napomáhá absorpci látek, chrání střevní epitel nebo tvoří signální látky. Změna v syntéze nebo expresi mucinu pohárkovými buňkami tak může v …moreAbstract:
Mucins are the main component of mucosal epithelium of reproductive, respiratory and digestive system. They form a mucus layer, which has many biological functions, such as providing binding sites for comensal and symbiotic microbiota in digestive tract, protecting epithelial cells or cell signalling. Change in synthesis or expression of mucin by goblet cells may cause serious consequences for human …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 4. 2016
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
HERMANNOVÁ, Eva. \textit{Vliv mléčných proteinů na expresi mucinů u epitheliálních buněk}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2016. Available from: https://theses.cz/id/eahf7k/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Expression and purification of fibrinogen-related proteins from the soft tick Ornithodoros moubata
Christina ACKERLAUER -
Microbiological parameters of goat´s milk yogurts and sheep´s milk yogurts
Aneta Náplavová -
Projekt implementace systému Milk Run ve vybrané společnosti
Kamila Gertnerová -
Development of the Chinese Milk-Tea Market in Informatization
Pengsen Wang -
Consumption of Bubble Milk Tea in Cambodia
Chanvireak Chou -
Characterisation of reaction products of milk proteins with transglutaminase
Dmytro Harkavchenko -
Zefektivnění logistického systému Milk Run společnosti Carglass
Ruslana Hubková -
Influence of heat treatment on composition and properties of drinking milk
Maksym Biehlitse
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights