Nanočástice a jejich toxicita u jednobuněčné řasy Chlamydomonas reinhardtii – Ing. Anna Jánová
Ing. Anna Jánová
Doctoral thesis
Nanočástice a jejich toxicita u jednobuněčné řasy Chlamydomonas reinhardtii
Nanoparticles and their toxicity in the unicellular alga Chlamydomonas reinhardtii
Anotácia:
Zelené řasy jsou jedny z prvních organismů, které přijdou do styku s polutanty uvolněními do životního prostředí. V disertační práci byly studovány účinky nanočástic mědi a zinku na jednobuněčnou řasu Chlamydomonas reinhardtii. Všechny sledované faktory stresu (růst, schopnost regenerace, produkce ROS, buněčná morfologie a obsah chlorofylu) vykazovaly závislou odpověď na koncentraci NPs, čímž byl potvrzen …viacAbstract:
Green algae are one of the first organisms to come into contact with pollutants released into the environment. The dissertation focuses on the effects of copper and zinc nanoparticles on the unicellular algae Chlamydomonas reinhardtii. All observed stress factors (growth, regeneration ability, ROS production, cell morphology, and chlorophyll content) show NPs dose dependent response, thus confirming …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 22. 1. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Vedúci: doc. Mgr. Pavlína Pelcová, Ph.D.
- Oponent: Miroslav Pohanka, Ph.D., prof. RNDr., Martin Bačkor, externi, Anna Segečová, externi
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesDoctoral programme / odbor:
Chemistry / Agricultural Chemistry
Práce na příbuzné téma
-
Effect of ZnO nanoparticles on the content of phenolic compounds in Solanum lycopersicum
Radim Zelinka -
Metody izolace a charakterizace vybraných polysacharidů mikrořasy rodu Chlorella vulgaris
Štěpánka Králová -
Tvorba tablet ze zelené mikrořasy Chlorella vulgaris pro použití v potravinářství
Gabriela Dřínovská -
Mikrořasy v interakci s environmentálními polutanty
Pavel Chaloupský -
Mikrořasy jako zdroj omega-3 mastných kyselin
Tereza Podskalská