Bc. Markéta Školoutová

Bakalářská práce

Glykemický index potravin a jeho aplikace a omezení

Glycaemic index of foodstuff, its application and limits
Anotace:
V roce 1981 představil Jenkins pojem “glykemický index” jako prostředek pro kvantifikaci glykemické odezvy sacharidů ve stravě, což umožňuje, aby byly různé sacharidy v rámci jednoho jídla nebo dne zaměňovány bez výrazných změn v hladině postprandiální glykemie. V posledních letech byla provedena řada studií, které spojují glykemický index s posprandiálním glukózovým metabolismem, inzulinovou rezistencí …více
Abstract:
Jenkins in 1981 introduced the term "glycemic index" as a means of a quantifying the glycemic response to different dietary carbohydrates, which allowes different dietary carbohydrates to be exchanged within a meal without altering post-prandial glucose levels. A number of important epidemiological and experimental studies have linked glycemic index to postprandial glucose metabolism, insulin resistance …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 17. 5. 2007

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 7. 6. 2007
  • Vedoucí: MVDr. Halina Matějová
  • Oponent: Mgr. Veronika Suchodolová

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta

Masarykova univerzita

Lékařská fakulta

Bakalářský studijní program / obor:
Specializace ve zdravotnictví / Výživa člověka